Een droge mond als gevolg van een verminderde speekselproductie.

Wanneer er een verstoring in de speekselaanmaak optreedt wordt de mond droog. De oorzaak van deze verstoring ligt vaak bij het chronisch gebruik van medicatie. Verder kan dit ook optreden na bestraling van het hoofd/hals gebied. Ook bij diabetes en het syndroom van Sjögren. Andere oorzaken kunnen ook zijn: angst, stress, Alzheimer of taaislijmziekte. Een droge mond komt vaker voor op oudere leeftijd. Prevalentiecijfers van deze aandoening zijn vrijwel onbekend.

Een tekort aan speeksel geeft naast klachten van een droge mond ook problemen bij praten, slikken, eten en drinken. Het kan hiernaast ook de smaak beïnvloeden en een pijnlijk gevoel in de mond veroorzaken.

Een verminderde speekselproductie kan op den duur andere complicaties tot gevolg hebben, zoals: gaatjes, schimmelinfecties, slechte adem en het heeft een negatieve invloed op de conditie van de slijmvliezen.

De behandeling van een droge mond kan erg ingewikkeld zijn. Kort gezegd zijn de klachten moeilijk te bestrijden. Om de klachten te verlichten kan men als oplossing denken aan regelmatig drinken en het herzien van de medicatie. Speekselproductie kan worden opgewekt door het eten van zure producten. Er bestaan speekselstimulerende middelen (Pilocarpine) en kunstspeeksel.

Vaak is een droge mond een bijwerking van het medicatiegebruik en daarom lastig te voorkomen. Voorlichting t.a.v. goede mondhygiëne kan eventuele complicaties voorkomen.