Een pijnscheut in een tand of kies tijdens het eten kan duiden op gevoelige tanden of tandhalzen. Deze aandoening ontstaat als het gebit op bepaalde plekken niet goed beschermd wordt door de glazuurlaag of het tandvlees. Prikkels van buitenaf kunnen dan gemakkelijk de zenuwen in de tand of kies bereiken.

De tanden zijn beschermd met een hard glazuurlaagje. Onder de glazuurlaag begint het zachtere tandbeen (dentine), dat veel kanaaltjes naar de tandwortel bevat. Verdwijnt de glazuurlaag (door bijvoorbeeld slijtage) dan is het tandbeen niet langer beschermd. Hierdoor reageren de zenuwen in de tand of kies veel sneller op prikkels als kou, zoet en zuur.

Tandhalzen hebben geen glazuurlaag, maar worden beschermd door het tandvlees. Als tandvlees zich terugtrekt, bijvoorbeeld door te hard poetsen, komt het dentine van de tandhals bloot te liggen. Ook dan kunnen er gemakkelijk pijnprikkels worden doorgegeven.

Gevoelige tanden of tandhalzen zijn te herkennen aan pijnscheuten, bijvoorbeeld tijdens het eten van iets zoets, iets kouds of iets warms. De pijn verdwijnt meestal na enige tijd vanzelf. Blijft de pijn lang aanhouden, dan kan er iets anders aan de hand zijn. U kunt bijvoorbeeld last hebben van een gaatje of een lekkende vulling.

In blootliggende tandhalzen kunnen zich sneller gaatjes ontwikkelen. Het zachte tandbeen is dan gemakkelijk te bereiken voor bacteriën omdat dit de bescherming van glazuur mist.

U kunt zelf uw pijnklachten proberen te verlichten met een tandpasta of spoelmiddel voor gevoelige tanden. Deze bevatten bestanddelen die de kanaaltjes in het tandbeen (tijdelijk) blokkeren waardoor de gevoeligheid afneemt. Helpt dit niet, dan kan de tandarts/mondhygiënist de gevoelige tanden of tandhalzen eventueel beschermen door een laklaagje aan te brengen. Zijn de klachten ernstiger, dan kan er eventueel een vulling in de tand, kies of tandhals worden aangebracht.

Gevoelige tanden en tandhalzen kunnen grotendeels voorkomen worden door het tandvlees en het gebit goed te verzorgen en te beschermen. Een goede poetstechniek is niet eenvoudig. Poets met een zachte tandenborstel en oefen niet teveel druk uit tijdens het poetsen.

Wij geven u graag advies over een juiste poetstechniek en welke producten u het best voor uw mond kunt gebruiken.