Wat doet de mondhygiënist?

Een mondhygiënist is binnen de mondzorg een specialist in het voorkomen en behandelen van tand- en tandvleesproblemen en aandoeningen in de mond. Denk hierbij onder andere aan het uitvoeren van de volgende behandelingen:

  • De conditie van het tandvlees meten en in kaart brengen.
  • Informatie verschaffen over het ontstaan van gaatjes en tandvleesproblemen, de effecten van voedingsgewoonten, roken en bijvoorbeeld zwangerschap, op het gebit en de tandvleesconditie.
  • Het professioneel reinigen van het gebit. Tijdens deze behandeling worden tandplak, tandsteen en aanslag verwijderd.
  • Persoonlijk advies met poetsinstructies en handige tips over het verzorgen en onderhouden van het gebit.
Behandeling door mondhygiënist patiënt 2

Verschil tussen de mondhygiënist en de tandarts

Beide disciplines hebben als doel hygiëne en gezondheid in de mond te optimaliseren. Bij het werk van een tandarts ligt de focus meer op het restaureren en behandelen van de gezondheid van de tanden en kiezen. Hierbij gaat het om de behandeling van kiespijn en gaatjes (cariës), tandconditie en groeistand. De mondhygiënist focust zich op preventie. Denk hierbij aan het verwijderen van tandplak, tandsteen en het voorkomen van onstekingen aan het tandvlees. Daarnaast is er bij de mondhygiënist vaak ruimte voor persoonlijk advies. Klik hier voor algemene tips over mondverzorging. In veel gevallen komt het voor dat beide partijen samenwerken.

De Witte Vrouwen werken over en weer met verwijzingen in samenwerking met vaste tandartspraktijken, parodontologen en orthodontisten. Volgens ons liggen al deze disciplines in elkaars verlengde. Ze zijn complementair aan elkaar en zo moet mondzorg in de praktijk toegepast worden.

Opleiding Mondzorgkunde

Alleen iemand die de opleiding mondzorgkunde met succes heeft afgerond, mag zich mondhygiënist noemen en dit beroep uitoefenen. In het Diplomaregister mondhygiënisten kunt u zelf controleren of uw behandelaar gediplomeerd is. De opleiding Mondzorgkunde is aan de volgende hogescholen te volgen:

patiënt 1 bij mondhygiënistenpraktijk De Witte Vrouwen

Waarom een bezoek aan de mondhygiënist?

De gezondheid van uw mond heeft u grotendeels zelf in de hand. Door zorgvuldig te poetsen en tussen uw tanden en kiezen te reinigen voorkomt u aandoeningen als tandvleesontsteking en gaatjes. Een bezoek aan de mondhygiënist is aan te bevelen als u last heeft van mondklachten als:

  • snel bloedend, opgezet of gevoelig tandvlees
  • teruggetrokken tandvlees
  • tandsteen of andere aanslag op uw gebit
  • een slechte adem of vieze smaak

Wat zijn de kosten?

Voor volwassenen kunnen de kosten van de behandeling worden vergoed vanuit een aanvullende tandartsverzekering. Of u hiervoor in aanmerking komt kunt u navragen bij uw verzekeraar of raadpleeg uw polis voor de voorwaarden. Voor een indicatie van de kosten kunt u onze tarieven pagina inzien.

patiënt 3 bij mondhygiënistenpraktijk De Witte Vrouwen

Wilt u nog meer weten?

Voor meer informatie over de kennis en kunde van een mondhygiënist verwijzen wij u door naar de website van de NVM, dé beroepsvereniging voor mondhygiënisten in Nederland.

NVM mondhygiënisten PNG logo

Wij werken zonder verwijzing van uw tandarts