Een mondhygiënist is binnen de mondzorg een specialist in het voorkomen, bestrijden en behandelen van tand- en tandvleesproblemen en aandoeningen in de mond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tegengaan van het ontstaan van gaatjes.

Opleiding Mondzorgkunde

Alleen iemand die een opleiding Mondzorgkunde tot mondhygiënist met succes heeft afgerond, mag zich mondhygiënist noemen en dit beroep uitoefenen. In het Diplomaregister mondhygiënisten kunt u zelf controleren of uw behandelaar gediplomeerd is.

Wat doet een mondhygiënist?

De mondhygiënist voert onder andere de volgende behandelingen uit:

  • De conditie van het tandvlees meten en in kaart brengen
  • Informatie verschaffen over: het ontstaan van gaatjes en tandvleesproblemen, de effecten van voedingsgewoonten, roken en bijvoorbeeld zwangerschap, op het gebit en de tandvleesconditie
  • Het professioneel reinigen van het gebit. Tijdens deze behandeling worden tandplak, tandsteen en aanslag verwijderd
  • Persoonlijk advies met poetsinstructies en handige tips over het verzorgen en onderhouden van het gebit.
Behandeling door mondhygiënist patiënt 2

Waarom een bezoek aan de mondhygiënist?

De gezondheid van uw mond heeft u grotendeels zelf in de hand. Door zorgvuldig te poetsen en tussen uw tanden en kiezen te reinigen voorkomt u aandoeningen als tandvleesontsteking en gaatjes. Een bezoek aan de mondhygiënist is aan te bevelen als u last heeft van mondklachten als:

  • snel bloedend, opgezet of gevoelig tandvlees
  • teruggetrokken tandvlees
  • tandsteen of andere aanslag op uw gebit
  • een slechte adem of vieze smaak

Wat zijn de kosten?

De kosten van de behandeling worden met u besproken. Voor volwassenen worden de kosten van de behandeling vergoed vanuit een aanvullende tandartsverzekering. Om uw voorwaarden te achterhalen, raden wij aan een beroep doen op uw verzekeraar. Voor een indicatie van de kosten van kunt u onze tarieven pagina raadplegen.

patiënt 3 bij mondhygiënistenpraktijk De Witte Vrouwen

Wilt u nog meer weten?

Voor meer informatie over de kennis en kunde van een mondhygiënist verwijzen wij u door naar de website van het NVM, dé beroepsvereniging van mondhygiënisten in Nederland.

NVM mondhygiënisten PNG logo

Een verwijzing van tandarts of specialist is niet nodig.