Lichen planus is een ontstekingsachtige afwijking  van de huid en slijmvliezen, Te herkennen  aan een witte verandering van het slijmvlies of de huid. Het ziet er uit als witte streepvormige lijnen die op de slijmvliezen liggen (lijkt op spinnenweb)

De afwijking komt voor bij 1 % van de bevolking. Vaker bij vrouwen  en vaak  op middelbare leeftijd.

Het ontstaan van Lichen Planus is onbekend. Het lijkt erop dat het een soort auto-immuunziekte is, maar dit is nog onzeker. Te denken valt mogelijk ook dat het kan veroorzaakt worden door een contactallergie van materialen uit de tandheelkunde .Hierbij val t te denken aan  amalgaam en goud Het kan mogelijk ook ontstaan door het gebruik van geneesmiddelen oa tegen hoge bloeddruk en  hartaandoeningen.

Lichen planus zie je vooral op voorkeurslocaties oa op slijmvliezen en huid op polsen, enkels  en mondslijmvlies maar ook geslachtsdelen

De symptomen lijken op fijne witte lijntjes, aan de binnenkant van de wangen en op het tandvlees Men weet vaak niet dat het aanwezig is totdat iemand zoals de tandarts erop wijst. Het kan aanvoelen als een ruw gevoel van het aangetaste slijmvlies. Soms is het pijnlijk (vooral de rode vorm) en branderig. Vooral bij poetsen is dit vervelend waardoor he t een optimale mondhygiene lastig maakt. De klachten verlopen wisselend Soms geeft het geen klachten en op een ander moment weer wel. De vorm van lichen lijkt op kleine witte lijntjes

De gevoeligheid van lichen kan een slechtere mondhygiëne  veroorzaken als deze aanwezig is op het tandvlees. Hierdoor kan makkelijk ontstoken tandvlees ontstaan wat het extra gevoelig maakt. Lichen in de wang is vaak aanwezig zonder pijnlijk te zijn. Om uit te sluiten dat er niks anders  aan de hand is, wordt vaak verwezen naar de kaakchirurg om een diagnose te stellen.

Er wordt in het geval van lichen verwezen naar de kaakchirurg om een diagnose te stellen Hij zal 1x per jaar controleren hoe het verloop is.

Als er geen klachten zijn is er geen behandeling nodig.  Bij klachten kan er eventueel  corticosteroiden zalf aangeraden worden

Lichen kan niet voorkomen worden. Behalve symptoombestrijding is er niet veel wat werkt. Een goede mondhygiene is aan te raden om ergere gevoeligheid te voorkomen.