Lichen planus is een ontstekingsachtige afwijking van de huid en slijmvliezen, Te herkennen  aan een witte verandering van het slijmvlies of de huid. Het ziet er uit als witte streepvormige lijnen die op de slijmvliezen liggen (lijkt op spinnenweb)

De afwijking komt voor bij 1 % van de bevolking. Vaker bij vrouwen  en vaak  op middelbare leeftijd.

De oorzaak van Lichen Planus is onbekend. Onderzocht wordt of het veroorzaakt wordt door een contactallergie van materialen uit de tandheelkunde. Hierbij valt te denken aan amalgaam en goud.

Lichen planus komen vooral voor op slijmvliezen en huid van polsen/ enkels. Lichen Planus uit zich als fijne witte lijntjes, aan de binnenkant van de wangen en op het tandvlees. Het kan aanvoelen als een ruw gevoel van het aangetaste slijmvlies. Soms is het pijnlijk (vooral de rode vorm) en branderig. Vooral bij poetsen is dit vervelend waardoor het een optimale mondhygiëne lastig maakt. De klachten verlopen wisselend.

De gevoeligheid van Lichen kan een slechtere mondhygiëne  veroorzaken als deze aanwezig is op het tandvlees. Hierdoor kan makkelijk ontstoken tandvlees ontstaan wat het extra gevoelig maakt. Lichen in de wang is vaak aanwezig zonder pijnlijk te zijn. Om uit te sluiten dat er niks anders  aan de hand is, wordt vaak verwezen naar de kaakchirurg om een diagnose te stellen.

Er wordt in het geval van Lichen verwezen naar de kaakchirurg om een diagnose te stellen Hij zal 1x per jaar controleren hoe het verloop is.

Als er geen klachten zijn is er geen behandeling nodig. Bij klachten kan er eventueel corticosteroïden zalf aangeraden worden.

Lichen kan niet voorkomen worden. Behalve symptoombestrijding is er niet veel dat werkt. Een goede mondhygiëne is aan te raden om ergere gevoeligheid te voorkomen.