Een slechte adem, ook wel halitose genoemd, kan veel oorzaken hebben, zoals gekruid eten, roken, een slechte mondhygiëne of gebitsproblemen. Halitose kan meestal goed behandeld en voorkomen worden.

De mondholte bevat veel bacteriën. Ze bevinden zich bijvoorbeeld in voedselresten, tandplak en op de tong. Wordt de mond niet goed gereinigd, dan kunnen de achtergebleven bacteriën bepaalde zwavelverbindingen produceren. Dit geeft een slechte adem. Andere oorzaken van halitose zijn onder andere een tandvleesontsteking, gaatjes, ontstoken amandelen, medicijngebruik of een droge mond.

Een slechte adem ruikt u zelf niet of nauwelijks. Wel kunt u door de achtergebleven bacteriën last krijgen van een vieze smaak in de mond. Soms is de tong beslagen met een wit laagje.

Bacteriën die achterblijven in de mondholte veroorzaken niet alleen een slechte adem, maar kunnen ook tot andere mondproblemen, zoals een tandvleesontsteking of gaatjes (cariës).

Als een slechte adem wordt veroorzaakt door een tandvleesontsteking, gaatjes of ontstoken amandelen, moet deze aandoening eerst verholpen worden. Laat uw mondholte en gebit daarom altijd door ons controleren als u last heeft van een slechte adem of vieze smaak in de mond. Wij kunnen de oorzaak van uw klachten achterhalen en behandelen, of u eventueel doorsturen naar het halitose spreekuur.

Een slechte adem kan voorkomen worden met een goede mondhygiëne. Verwijder dagelijks alle tandplak en voedselresten door goed te poetsen. Reinig ook de ruimtes tussen de tanden en kiezen. Een passend mondspoelmiddel kan ook helpen. Om de bacteriën van de tong te verwijderen, kunt u een tongreiniger gebruiken. In onze webshop kunt u eenvoudig goede producten bestellen.

Wij kunnen u desgewenst aanvullend persoonlijk advies geven.