Minstens zo belangrijk als het poetsen van de tanden, is het dagelijks schoonmaken van de ruimte tussen de tanden en kiezen (interdentale ruimten). Omdat de tanden en kiezen tegen elkaar aanstaan, zijn deze plekken moeilijk te bereiken met een tandenborstel. Daardoor blijven er gemakkelijk voedselresten, tandplak en bacteriën achter die voor gaatjes en tandvleesontstekingen kunnen zorgen. Om de interdentale ruimten goed schoon te maken, kunt u verschillende hulpmiddelen gebruiken:

Het interdentaal borsteltje, een rager genoemd, is in verschillende maten en merken te verkrijgen. De interdentale ruimtes kunnen van elkaar verschillen. Een mondhygiëne advies en instructie is daarom onmisbaar om de juiste maat (vaak meerdere maten) rager(s) voor u te bepalen en uiteindelijk te adviseren.

Met een tandenstoker kunt u de ruimten tussen de tanden en kiezen bij de tandvleesrand schoonmaken. Een goede tandenstoker is driehoekig van vorm en gemaakt van zacht hout dat niet splintert. Een cocktailprikker of satéprikker is niet geschikt. Goed tandenstoken vereist enige oefening. Wij kunnen u uitleggen hoe u een tandenstoker het best kunt gebruiken.

Goed flossen is niet makkelijk en vergt enige oefening. Floss is geschikt om achtergebleven etensresten tussen tanden en kiezen te verwijderen. Voor het reinigen van implantaten is er speciaal implantaat floss. Flossdraad is over het algemeen geen vervanger voor een tandenstoker of rager.

Een monddouche is in verschillende uitvoeringen en merken te verkrijgen. Ze zijn een aanvulling op ragers of stoken, maar vervangen het niet. Een monddouche is een apparaat wat met een dunne, harde straal water, tussen de tanden reinigt. De monddouche vervangt het rageren, flossen of stokeren niet maar kan wel een goede aanvulling zijn.

Patiënten vragen ons vaak wat beter is: flossen, stoken, ragen of monddouche.

Uit onderzoek blijkt dat de rager het meest effectieve hulpmiddel is om tandplak te verwijderen en het verminderen van bloedend en geïrriteerd tandvlees. Uitsluitend bij een juist- en dagelijks gebruik hiervan kunnen tandvleesproblemen tijdig worden voorkomen. Een mondhygiëne advies en instructie voor u op maat is hierbij van essentieel belang.

Wij kunnen u helpen de juiste keuze te maken en u een goede instructie geven voor gebruik.

Gebruik voor het schoonmaken van de tussenruimten nooit harde of scherpe voorwerpen, zoals een vork, cocktailprikker of uw nagels. Hiermee kunt u het tandvlees en het glazuur beschadigen.