Goed poetsen voorkomt gebitsproblemen, zoals gaatjes, ontstoken tandvlees en slechte adem. Voor een frisse en gezonde mond geven wij u graag een persoonlijk advies in onze praktijk. We geven u hieronder enkele nuttige tips en informatie over tandenpoetsen.

Voordat u gaat poetsen adviseren wij eerst het volgende te doen:

  • Reiniging van de ruimten tussen de tanden en kiezen met behulp van ragers en/of tandenstokers.
  • Reinig vervolgens de tong met uw tandenborstel of speciale tongreiniger om alle achtergebleven bacteriën te verwijderen.

Elektrische tandenborstels maken per minuut veel meer poetsbewegingen dan handtandenborstels. Ze verwijderen dus meer tandplak in de zelfde poetstijd en zorgen daarmee voor een betere mondhygiëne. Bovendien zijn de betere modellen voorzien van een timer en een poetsdruksensor, die voorkomt dat het tandvlees en het glazuur beschadigen.

Verschillende Elektrische tandenborstels. Twee hoofdcategorieën:

  • Oral-B oscillerend-roterend (pulserend) model. De borstelkop is klein en rond en maakt ronddraaiende bewegingen.
    Er wordt onderscheid gemaakt in 2D (oscillerend en roterend) en 3D (oscillerend, roterend en pulserend) technologie. De betere modellen maken gebruik van de 3D technologie met een hoog toerental. In onze webshop bieden wij voor volwassenen alleen goede 3D modellen aan.
  • Philips sonische modellen. De borstelkop lijkt op die van een handtandenborstel en maakt zijwaartse bewegingen met een sonische frequentie die vele male hoger dan die van de oscillerende-roterende modellen.

Wij helpen u graag de juiste keuze te maken.

Voor zowel de elektrische tandenbostel als de handtandenborstel geldt: poets het gebit minstens 2 minuten lang. Dit is de minimale tijd die nodig is om alle tanden en kiezen goed te reinigen. Een juiste techniek is hierbij wel van belang. Bovendien heeft de fluoride in de tandpasta tijd nodig om te kunnen werken (in het glazuur trekken).

Poets het gebit minimaal tweemaal per dag.

Voor zowel kinderen als volwassenen is een klein bolletje tandpasta al voldoende. Gebruik altijd een tandpasta met fluoride. Dit ingrediënt versterkt het tandglazuur, waardoor het gebit beter beschermd blijft tegen gaatjes. Voor kinderen jonger dan 6 jaar zijn er speciale kindertandpasta’s te koop. Deze hebben een lager fluoridegehalte.

Er zijn ook tandpasta’s verkrijgbaar voor bepaalde mondproblemen (zoals gevoelige tanden) kunnen verminderen. De mondhygiënist kent uw mond het beste en kan u vertellen welke tandpasta het meest geschikt is voor uw gebit.

Heeft u vragen over de poetsinstructies? Wij helpen u graag verder.