Een gezond en sterk gebit begint bij gezond tandvlees. De wortels van de tanden en kiezen zijn met vezels verankerd in het kaakbot. Het tandvlees ligt strak om het kaakbot en de tanden en kiezen. Samen met de vezels en het kaakbot vormt het tandvlees het steunweefsel( parodontium) van het gebit. Het is dus uiterst belangrijk dat het tandvlees in goede conditie is.

Gezond tandvlees is roze van kleur, glad en stevig en bloedt niet.

Ontstoken tandvlees kan de gezondheid van het gebit in gevaar brengen. Zo kan tandvleesontsteking zich ontwikkelen tot parodontitis. Dit is een aandoening waarbij het kaakbot aangetast wordt en tanden en kiezen op den duur los kunnen gaan staan. Daarnaast brengt ernstig ontstoken tandvlees ook andere gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals een verhoogde kans op hart -en vaatziekten. Met een goede mondhygiëne voorkomt u dat het tandvlees gaat ontsteken. De mondhygiënist kan u daarbij helpen.

Wat kunt u zelf doen om uw tandvlees gezond te houden?

  • Poets tweemaal per dag gedurende 2 minuten
  • Poets bij voorkeur met een elektrische tandenborstel. Deze maakt meer bewegingen en verwijdert tandplak beter dan een handtandenborstel.
  • Laat uw tandvlees regelmatig controleren. Ontstoken tandvlees kan lang onopgemerkt blijven. De mondhygiënist kan een tandvleesontsteking al in een vroeg stadium vaststellen en behandelen.
  • Reinig dagelijks de ruimten tussen uw tanden en kiezen met een tandenstoker of rager.