Als ontstoken tandvlees niet wordt opgemerkt en behandeld, kan de ontsteking zich in sommige gevallen uitbreiden van de tandvleesrand richting het kaakbot. Dit veroorzaakt een ernstige tandvleesontsteking die parodontitis wordt genoemd.

Bij een onbehandelde tandvleesontsteking kunnen tandplak, tandsteen en bacteriën steeds verder onder de tandvleesrand komen. Hierdoor laat het tandvlees verder los van het kaakbot en worden de pockets (ruimte tussen gebit en tandvlees) dieper. In deze pockets vormen zich nieuwe tandplak en tandsteen, en zo breidt de ontsteking zich verder uit. Uiteindelijk kan dan zelfs het kaakbot worden aangetast.

Parodontitis (ernstige tandvleesontsteking) geeft in het begin weinig tot geen klachten. Soms kunnen de volgende symptomen optreden:

  • Rood, gezwollen en soms gevoelig tandvlees;
  • Bloedend tandvlees bij het poetsen of tijdens eten;
  • Teruggetrokken tandvlees;
  • Een slechte adem of vieze smaak in de mond.

In een later stadium ontstaan er vaak klachten, zoals:

  • Het ontstaan van tussenruimtes;
  • Het losser gaan zitten van tanden of kiezen.

Bij gevorderde parodontitis wordt het steunweefsel (de vezels waarmee de tanden en kiezen vastzitten in het kaakbot) afgebroken en kan ook het kaakbot deels verdwijnen. Hierdoor kunnen tanden en kiezen los gaan zitten of uitvallen. Kaakbot dat ooit is verdwenen groeit helaas nooit meer bij.

Bij parodontitis is het belangrijk dat tandplak en tandsteen uit de pockets worden verwijderd. Wij doen dit door middel van een professionele gebitsreiniging.
Daarnaast is het belangrijk om de tandvleesrand zelf goed schoon te houden, zodat de pockets niet opnieuw ontstoken raken. Bij vergevorderde parodontitis kunnen we ook doorverwijzen naar een parodontoloog (tandarts die gespecialiseerd is in tandvleesontsteking).

Met een goede mondhygiëne voorkomt u het ontstaan van ontstoken tandvlees en parodontitis. Verwijder dagelijks alle tandplak van het gebit door goed te poetsen. Zorg ervoor dat u ook de tandvleesrand meepoetst en maak ook de ruimte tussen de tanden en kiezen goed schoon. Uiteraard geven we u hierover graag professioneel advies.